VPN-typer

Hur mycket eller hur lite din VPN påverkar din enhet kommer att vara beroende av vilken typ av programvara du väljer.

Många VPN kommer att arbeta direkt med inställningarna för ett operativsystem – till exempel Windows, Mac OS, iOS eller Android – så att varje app som ansluter till Internet – till exempel webbläsare, bank eller sociala medier apps – skyddas.
Fristående VPN-tjänster

Detta är VPN oftast används av hem och småföretag, och det är den typ som erbjuds av Namecheap. Den använder ett program som skapar en krypterad anslutning till det privata nätverk som du sedan kan använda för att ansluta till Internet i stort.
Webbläsartillägg

Vissa VPN fungerar som ett webbläsartillägg. Det finns en uppsjö av tillägg som du kan installera i webbläsare som Google Chrome eller Firefox, medan Opera levereras med en inbyggd VPN. Nackdelen med detta är att dina data bara kommer att skyddas när du specifikt använder den webbläsaren. Andra appar kommer inte att skyddas. Dessutom, webbläsare VPN tenderar att vara lite mer sårbara och IP-läckor kan uppstå.

Om du bestämmer dig för att välja ett webbläsartillägg eller tillägg är det bäst att hålla dig till välrenommerade företag som erbjuder andra VPN-tjänster också. Det finns en hel del skumma webbläsartillägg där ute, undvika en scammy, dataskördare genom att läsa recensioner och alltid läsa det finstilta av sina användarvillkor.
Bästa VPN

Ett annat sätt att implementera en VPN är genom en VPN-aktiverad router. Detta är idealiskt om du har flera enheter som du vill skydda eftersom det skyddar alla enheter som är anslutna till routern, vilket sparar att du måste installera VPN individuellt. Dessutom behöver du bara logga in en gång; routern kommer alltid att vara ansluten till din VPN.

Det är inte så svårt att ansluta routern till en VPN som du tror. Först och främst måste du registrera dig för en VPN-tjänst då du behöver en router. Den mest bekväma typen av router för att få är en som är utformad för att stödja VPN direkt, utan att du behöver göra något mer tekniskt att ange dina VPN-detaljer. Dessa routrar kan vara något dyrare än vanliga routrar, men bekvämligheten är värt det.
Företagens VPN

Organisationer använder ofta en VPN för fjärråtkomst för anställda som arbetar på distans. Genom detta VPN-anställda kan säkert komma åt företagets privata intranät, ofta genom att använda ett lösenord och en app. Detta är en skräddarsydd lösning som kräver personlig utveckling och tunga IT-resurser.

Så vi har diskuterat hur en VPN fungerar och några olika sätt att genomföra en VPN, men varför exakt ska du använda en VPN?