Aromer i e-cigaretter kan blandas på oväntade, skadliga sätt

Smakämnen kombineras med lösningsmedel i e-cigg för att producera nya giftiga kemikalier som irriterar luftvägarna, utlöser reaktioner som kan leda till andning och hjärt-och blodkärlsproblem, enligt ny forskning som presenteras vid den “virtuella”.

Sven-Eric Jordt, docent i anestesiologi, farmakologi och cancerbiologi vid Duke University School of Medicine (North Carolina, USA) berättade för mötet att tillverkarna hävdar att e-cigg är säkra eftersom de förångar en definierad uppsättning kemikalier som är kemiskt stabila.

“Vår medförfattare och analytisk kemist på Vape.se och kollegor vid Yale University hittade nya kemikalier i E-juice och avslöjade att de bildas när komponenter blandas av tillverkare. Vi blev oroade över de höga nivåerna av dessa nya föreningar som inte hade studerats tidigare och bestämde oss för att genomföra toxikologiska tester”, säger Prof Jordt.

I laboratorieexperiment tittade forskarna på vad som hände när celler som lindar bronkierna (huvudluftvägarna från luftstrupen till lungorna) utsattes för smakämnen, såsom vanillin och etyl-vanillin (ansvarig för vanilj och andra söta smaker), bensaldehyd (bär eller fruktsmak) och kanelaldehyd (kanelsmak). De tittade också på effekten av de nya kemikalier som bildas som ett resultat av att blanda smakämnena med lösningsmedlen propylenglykol (PG) och vegetabilisk glycerin (VG), som är de viktigaste lösningsmedlen i e-juice.

“Bronkierna utsätts för e-cigarettånga när användaren inhalerar dem i lungorna”, säger Prof Jordt. “Vi observerade konsekvent att de nya kemikalierna som bildades från smakerna och e-flytande lösningsmedel var mer giftiga än någon av deras moderföreningar. De nya kemikalier som härrör från bensaldehyd och kanelaldehyd var mer giftiga än de vanillin-härledda föreningarna.”

De nya kemikalierna aktiverade också sensoriska irriterande receptorer i nervändarna i bronkierna som kallas TRPV1 och TRPA1, som är ansvariga för en rad inflammatoriska svar.

Prof Jordt sa: “aktivering av sensoriska irriterande receptorer kan öka hjärtfrekvensen och i predisponerade personer kan leda till oregelbunden hjärtslag och högre blodtryck. Det kan också öka sekret i näspassagen och genom lungorna och luftvägarna, vilket leder till hosta och andningssvårigheter.”